Resurseffektivitet på dagoperation, barn Karolinska i Solna

resurseffektivt
Resurseffektivitet på dagoperation, barn Karolinska i Solna
Dagoperation, Barn i Solna har funnit sätt att hushålla med resurser.
Man har funnit arbetssätt som möjliggör att man tar tillvara på ej använda sterila produkter så som koppar, dukar och engångskläder och kan använda dem där sterilitet inte är ett krav. De nya arbetssätten spar både miljön och pengar.
Dagoperations 7 tips:
1. Blå koppar som blir över och är rena kan ges vidare till andra enheter – vi ger kopparna till endoskopiverksamheten som inte har krav på att kopparna ska vara sterila.
2. Steril handdukar som inte använts (75x75) kan man dela på mitten (på längden), riva bort tapen o använda t.ex. som armbordsskydd, istället för en blå ”blöjskydd”.
3. Stora lakan som blir över kan användas t.ex. som OP-bordsskydd vid smittsamma patienter då man ej skall ha flergångs utan ha just engångs.
4. Sterila handskar som blir över eller osterila kan naturligtvis användas som vanliga osterila.
5. Steril rock som blir över är förvisso inte längre steril men kan användas som skyddsrock vid smittsam pat eller vid anala ingrepp där Dr. vill ha en skyddsrock men ej behöver vara steril.
6. Vita handdukar som ligger tillsammans med OP-rockar kan användas som damm- el. torktrasor.
7. OP-tape som blir över är utmärkt att ta hem o ta bort hund- el. katthår med från kläder el. soffa o stolar – ett tips till hen som har husdjur att gosa med.
8. De röda små askar till stickande som ligger på våra klädset o som inte används, kan man spara o lägga skruvar o brickor i som man tar ut efter färdig behandling o ger till patienten efteråt. Blir som en liten presentask, istället för att lägga dem i en handske el preparatburk. Detta kom vi på i januari.