Vegetarisk kost som huvudalternativ i vården

Tallrik, vegetarisk mat

Vi har infört lakto-ovo-vegetarisk kost på avdelning 24, Norra Stockholm Psykiatri, som huvudalternativ i kostutbudet sedan maj 2015. Patienterna har dock möjlighet att välja köttinkluderande kost. Motivet är miljö, hälsa och etik, och målet är att inspirera våra patienter till en mera hälsosam och miljövänlig kosthållning. Utvärdering av projektet har gjorts fortlöpande via patientenkäter, och resultatet visar att 80% av patienterna tycker att det är bra med vegetarisk kost som huvudalternativ, och 44% känner sig inspirerade till att äta mera vegetarisk kosta hemma (exkl. vegetarianer).

390 röster

Kommentera

  1. Göran Rydén

    Det är en enkel åtgärd som också skapar ökad jämlikhet utifrån mångas olika kostvanor där alla kan välja veg3etariskt utan att sticka ut eller känna sig utpekade. Miljömässigt kan det göra stor reell skillnad.

    Svara på kommentar

  2. Christina Lagerbäck

    En förändring lätt att genomföra, uppskattad av patienter och som bidrar till hälsosammare kostvanor samt skonar vår viktiga miljö.

    Svara på kommentar

  3. Jaana Nyström

    Utvecklingsarbete när det blir som allra bäst. Startar där patienten finns och kan lätt spridas till våra andra verksamheter.
    Jämlikt hälsosamt
    och klimatsmart. Värdegrundsbaserat!

    Svara på kommentar

  4. Liisa Lehmussaari

    Mat från växtriket gynnar miljön, förbättrar hälsan och minskar risken för välfärdssjukdomar

    Svara på kommentar

  5. Päivi Raikari

    Mycket bra!!!
    :)

    Svara på kommentar

  6. johan nandelstadh

    bra o kul initiativ!

    Svara på kommentar

  7. Catarina Goldman Flodin

    Många patienter har blivit förvånade att vegetarisk kost kan smaka så bra och ändå vara både nyttigt och mättande på samma gång!

    Svara på kommentar

  8. Pauliina Ikonen

    Mkt bra miljöfrämjande initiativ som även bidra till god hälsa och etik inom vården

    Svara på kommentar

  9. Liza Junker

    Härligt att personalen inspirerar patienter och visar alternativa kostval. Bra initiativ!

    Svara på kommentar

  10. Ylva Wächter

    Bara fördelar! För miljön, för hälsan och för att inte vara exkluderande utan inkluderande. Istället för minus fläsk så blir det nu + fläsk, kött eller vad det kan vara som ska läggas till. Ett lysande initiativ!

    Svara på kommentar

  11. Antoinette Lundahl

    Flera starka argument:
    1. Genom övergång till vegetarisk kost kan vi kraftigt minska utsläpp av växthusgaser och miljögifter.
    2. Det är mera hälsosamt och skyddar mot kardiovaskulär sjukdom, diabetes och vissa cancersjukdomar.
    3. Det är inkluderande för alla patienter, oavsett religion.
    4. Det kräver ingen extra kostnad eller utbildning för personalen.
    5. Patienterna tycker det är bra!
    6. Det räddar djur från en ofta grym djuruppfödning.

    Svara på kommentar

  12. Stella Cizinsky

    Utmärkt! Vi gjorde samma sak på en avdelning för hjärtsjuka patienter, och med ett fåtal undantag så har vi haft bara positiv respons från patienter och nyfikenhet från anhöriga och de som arbetar i vården. Hoppas andra förstår att vi måste vara ett föredöme i vården. Rökningen förbjöds på sjukhusen innan den förbjöds på krogen!
    Lycka till med fortsatt arbete!
    Stella Cizinsky, verksamhetschef, överläkare, Hjärtlungkliniken, Universitetssjukhuset Örebro

    Svara på kommentar

  13. Susanna

    Vegetarisk/vegansk mat är viktig både för hälsan och miljön och inte minst för djuren så väl värda priset.

    Svara på kommentar

  14. Maria Torshall

    Grattis till ett bra beslut och lycka till!
    Jag och vi röstar på er!
    Maria Torshall, chefredaktör på Hälsa, Sveriges första och största lakto-ovo-vegetariska tidning, startad 1940

    Svara på kommentar

  15. Åsa Tingemar

    Vilket föredöme för alla andra vårdavdelningar! Hälsosamt, miljövänligt och etiskt!

    Svara på kommentar

  16. Ragnar Bern

    Det forskningsmässiga underlaget i definitivt tillräckligt stort för att detta initiativet kan anses vara positivt utifrån ett patientperspektiv. För att inte tala om det miljö- och djuretiska perspektivet.

    Svara på kommentar

  17. Maggie Aspling

    En avdelning som är Förebilder i flera dimensioner….

    Svara på kommentar

  18. Monica Bjerkenstedt

    Så bra initiativ!Finns så mycket god vegetarisk mat och maten är en så viktigt del vid psykisk ohälsa.Röstar på er!!!

    Svara på kommentar

  19. Kaj Raving

    Jättebra initiativ som bör belönas!

    Svara på kommentar

  20. Kerstin Hansen

    En mycket viktig förändring som förhoppningsvis blir en förebild för resten av landets sjukhus!

    Svara på kommentar

  21. Anette Ingelsson

    Då det gång på gång kommer forskning som visar skadeeffekterna av att äta djur och deras sekret är detta ett jättebra steg i rätt riktigt. Dels är det hälsosammare med grön mat än död mat, fantastikst för miljön men framförallt minskar övergreppen på djur. Underbart steg! Tack för att ni vågar gå/stå emot köttlobbyn!

    Svara på kommentar

  22. Kicki Nilsson

    Redan i slutet av 1979-talet, visade det sig att cancerpatienter som var välnutrierade, före ett kirurgiskt ingrepp, läkte bättre än kontrollgruppen (minns inte vilken läkare som utförde studien på SU/S ÖNH). Intresserad kanske kan kolla på PubMed

    Svara på kommentar

  23. Malin Holmqvist

    Jag är alldeles säker på att en vegetarisk/vegansk kost ger alla fördelar man kan tänka sig! Vad glädjande att höra att vården tar detta steg!

    Svara på kommentar

  24. Carina Ekström

    Borde egentligen vara självklart i ett upplyst samhälle. Tur att goda förändringar till slut får genomslag. Modigt att gå emot strömmen och hålla på sin integritet.

    Svara på kommentar

  25. Viktor

    bra

    Svara på kommentar

  26. Maj-Britt Dimberg

    Bra!Hoppas ni får pris!

    Svara på kommentar

  27. Marita Brodin

    Om jag hamnar på sjukhus blir jag glad om maten är hälsosam, dvs bidrar till ökad hälsa. Och då blir det ju vegetariskt. Mycket klokt att använda kosten som en del av behandlingen.

    Svara på kommentar

  28. Liam Andersson

    Borde vara självklart i alla offentliga verksamheter, men någon måste ta första steget! Nästa steg bör vara helt vegetarisk/vegansk kost som huvudalternativ, just för miljö, hälsa och etik.

    Svara på kommentar

  29. Oliver Wallerroft

    Detta är ett så bra initiativ. Hoppas det sprids till andra kommunala verksamheter över hela landet!

    Svara på kommentar

  30. Matilda Lindroos

    Håller med Göran Rydén

    Svara på kommentar

  31. Hanna Bjarnegård

    Fantastiskt initiativ!

    Svara på kommentar

  32. David Hantelius

    Jättebra förslag. Även om veganskt hade varit ännu bättre. Det är bevisat att plantbaserad kost har mycket positiv påverkan på både hälsa och miljö.

    Jag kan rekommendera att studera hemsidan http://nutritionfacts.org/ för mer info hur vegansk kost kan förebygga och t o m bekämpa många av våra folksjukdomar.

    /david

    Svara på kommentar

    • Henrik Lind

      Hej David! Bra synpunkt! Jag var med och tog initiativ till detta och äter själv en helvegetarisk kost sedan länge.

      Medvetenheten om djurhållningens och köttets skadeverkningar på hälsa, djur och miljö växer hela tiden och har nog aldrig varit större, vilket är väldigt glädjande.

      I diskussionen kring införande för detta kom vi fram till att vårt mål var att i första hand visa på att god, nyttig och aptitlig mat inte med nödvändighet behöver innehålla kött. (Den föreställningen är alltjämt utbredd).

      Ett första steg mot bättre folkhälsa och miljö är att vända den trend av ökande köttkonsumtion vi haft sedan mitten av 1900-talet. Där tror jag att sjukvården bör agera föredöme, med detta initiativ vill vi ta ett första steg i den riktningen.

      Svara på kommentar

  33. Marita Isaksson

    Super initiativ! Föregångare <3

    Svara på kommentar

  34. Tess

    Vilket bra initiativ! En hälsosam kost borde vara obligatoriskt på sjukhus etc för att hjälpa patienterna att bli friska.

    Svara på kommentar

  35. elma

    borde vara infört för längesedan =)

    Svara på kommentar

  36. Elin Ljunggren

    Jättebra initiativ, hoppas fler tar efter!

    Svara på kommentar

  37. Hanna Andersson

    Vettigt!

    Svara på kommentar

  38. Hanna Streng

    Definitivt ett steg i rätt riktning!

    Svara på kommentar

  39. Annika

    Fantastiskt bra!

    Svara på kommentar

  40. Karin Nyman

    verkligen ett stort steg i rätt riktning. Hoppas fler tar efter

    Svara på kommentar

  41. Cecilia Stach

    Avd. 24har greppat att veg-kost är ett hälsosammare alternativ för att återhämta sig; hållbar miljö inombords, samt hållbart för planeten! Så superpedagogiskt att få till Learning by doing!!! Hurra!

    Svara på kommentar

  42. Inger Olsson

    Mycket bra, särskilt för att det inspirerar folk att äta mer vegetariskt hemma.

    Svara på kommentar

  43. Tommy Liljegren

    Borde vara det det enda självklara – liksom all annan offentlig sektor.
    Om en värnar om sina barn-barns-barns framtid – lägg ner alla animalier. Dessutom går det inte att prata om etik och moral när det handlar om lakto/ovo. Helvegetariskt är det enda RIKTIGT HÅLLBARA.

    Svara på kommentar

  44. Mattias Högström

    Fantastiskt initiativ!

    Svara på kommentar

  45. Lindita Dakic

    Bra initiativ från avdelning 24 <3

    Svara på kommentar

  46. Lena Welen

    Äta vego är bra för allt o alla!!

    Svara på kommentar

  47. Tobias Sergel Rosqvist

    Progressivt och inspirerande då sjukhus med sin legitimitet hos folket kan uppmuntra till ett klimatsmartare ätande även på hemmaplan. Lakto-ovo-vegetarisk mat beräknas vara runt 1/3 del klimatsmartare än köttbaserad kost. Då köttkonsumtionen har runt 1/5 del av den totala skulden för den globala uppvärmningen är detta en enskild fråga som med en förändrad vana hos befolkningen innebär en stor förbättring i miljöfrågan!

    Svara på kommentar

  48. Lydia Söderlund

    Bra initiativ!

    Svara på kommentar

  49. Marlene Tjulander

    Fantastiskt bra att det äntligen finns möjlighet till att få välja ett klokare alternativ :)

    Svara på kommentar

  50. Kattis

    Vilket bra initiativ! Vilket sjukhus/vårdenhet är det ni jobbar på?

    Svara på kommentar

  51. Cornelia

    Äntligen någon som fattar!! Jättebra! Mera sjukhus borde ha det speciellt på Stroke avdelningar!

    Svara på kommentar

  52. Pia Malmquist

    Bra att sjukhusmaten överhuvudtaget står i fokus då den utgör en helt elementär del av att tillfriskna vid svår sjukdom. vegetariska alternativ bör alltid finnas.

    Svara på kommentar

  53. Sudha Carlsson

    Underbart initiativ, som verkligen bygger hälsa och jag hoppas att nästa steg blir att maten även ska vara ekologisk ♥ Toppen!!!

    Svara på kommentar

  54. pierre tinderfjäll

    Jämlikhet dit alla får äta vad dem vill hit. Se till att få bort dem där människorna som vinner på att folk är sjuka istället. Stora matkedjor, läkemedelsföretag. Även folk som ska vara vårt ”expert” råd har intressen inom läkemedel eller livsmedelsbolag. Kort och gott så är naturlig kost det vi ska äta för ett sunt leverna. Att vi käkar piller som godis, lider av diabetes och av övervikt är pågrund av den ”hälsosamma” kosten som experterna förordar för det är där det tjänas pengar.

    Svara på kommentar

  55. Emilie Söderström

    Bra initiativ

    Svara på kommentar

  56. Josefin Stridsman

    Hoppas fler avdelningar följer ert fantastiska initiativ.

    Svara på kommentar

  57. Anneli

    Mycket bra !!

    Svara på kommentar

  58. Jenny Svensson

    Fantastiskt initiativ :)

    Svara på kommentar

  59. Taimi Nymark

    Mycket Bra!

    Svara på kommentar

  60. Kitty Lizak

    Fantastiskt initiativ; innovativt och modernt tänk !

    Svara på kommentar

  61. isidora Bubak

    Det finns nuförtiden mycket forskning kring miljöpåverkan av ökad köttkonsumtion. Åtgärd på avd 24 är enkel, lätt förståelig , mätbar och ger omedelbar effekt.

    Svara på kommentar

  62. Lise Lotte Mahlknecht

    Mkt. Bra

    Svara på kommentar

  63. Anne-Maj Sandström

    Fantastiskt initiativ! Smart för både miljön, hälsan och det goda samvetet!

    Svara på kommentar

  64. pantea kayedpour

    mycket bra initiativ

    Svara på kommentar

  65. Emily

    Hoppas SUS kommer efter de kan knappt erbjuda sina patienter vegetariska alternativ, då måste det förbeställas. Lite svårt om man kommer in akut.

    Svara på kommentar

  66. Elin Lyth

    Det här har jag väntat på länge!

    Svara på kommentar

  67. Cecilia Stach

    Önskar att det vore standard inom all vård då återhämtning och hälsa främjas, klimat mår bättre samt djurens lidande minskar! Tre goda ting i ett. Så bra intitiativ att vända en kött diet emot växtbaserat!

    Svara på kommentar

  68. Elisabeth Harström

    Dagens positiva nyhet, bra gjort!

    Svara på kommentar

  69. Marie Kristensson

    Jättebra initiativ! Klockrent ur miljösynpunkt och ökar valfriheten för patienterna.

    Svara på kommentar

  70. Kajsa Nordström

    Strålande!

    Svara på kommentar

  71. Paula

    Fantastiskt, grattis till kloka beslut! Borde tas i alla landsting. och kommuner. Och hem… Veganskt är nästa steg, antar jag, eftersom det är ännu bättre för såväl djur, natur som människa.

    Svara på kommentar

  72. Lotta Thorén

    Toppen bra initiativ med andra livsstilsvanor! Ni är BÄST! Mer frukt och grönt!

    Vegetarisk kost är: hälsosamt, billigare, nya smakupplevelser och en bra insats för miljön.

    Svara på kommentar

  73. Anna Björkdahl

    Väldigt bra initiativ och genomförande!

    Svara på kommentar

  74. Nina Back

    Föredömligt initiativ!

    Svara på kommentar

  75. Anna Skoglund

    Tummen upp!

    Svara på kommentar

  76. Susanne Ekman

    Toppen initiativ, fler borde ta efter

    Svara på kommentar

  77. Anonym

    Bra!

    Svara på kommentar

  78. Anonym

    Bra och viktig förändring

    Svara på kommentar

  79. Jessica Ekberg

    Toppen

    Svara på kommentar

  80. Anonym

    Heja

    Svara på kommentar

  81. Ergül Araz

    Mycket bra! Tror att det är väldigt uppskattat, mer hälsosamt och miljövänligt.

    Svara på kommentar

  82. Eva K Jansson

    Ett strålande initiativ – värt att belönas !

    Svara på kommentar

  83. Christian Cederlöf

    Bra!

    Svara på kommentar

  84. Anna Ekblom

    Toppen!

    Svara på kommentar